Curățare, igienizare, dezinfectare: care este diferența? - Toreco

Curățare, igienizare, dezinfectare: care este diferența?

Curățare, igienizare, dezinfectare: care este diferența?

O parte esențială a conducerii unei afaceri de succes este menținerea unui mediu curat.

Este important să înțelegeți diferitele aspecte de curățare pentru a decide ce metodă și ce practici ar trebui să aplicați în locația dvs. pentru a încetini răspândirea bolilor și a virușilor.

Vom explora diferențele dintre curățare, igienizare, dezinfectare și sterilizare, astfel încât să le puteți încadra cel mai bine în regimul dvs. de curățenie.

Care este diferența dintre curățare și igienizare?

Principala diferență dintre curățare și igienizare este: curățarea este acțiunea de a curăța resturile și depunerile de pe o suprafață, în timp ce igienizarea implică uciderea bacteriilor după ce suprafața a fost deja curățată sau ștearsă.

Când comparați curățarea cu igienizarea, veți dori să vă asigurați că curățarea are loc mai întâi indiferent de suprafață și că igienizarea urmează în funcție de zonă. Articolele care intră în contact cu alimentele și care sunt adesea atinse ar trebui să fie igienizate, în timp ce locuri precum pardoselile din hol și ferestrele nu trebuie să fie igienizate în mod regulat, deoarece sunt considerate suprafețe cu risc scăzut.

Curățare

A curăța ceva înseamnă a elimina toate contaminările vizibile de pe suprafață, inclusiv murdăria, scurgerile, particulele de alimente, praful etc., prin spălare, periere sau ștergere a zonei. Acest proces este la nivel de suprafață și nu elimină microbii, dar poate ajuta la reducerea numărului acestora. Acesta este de așteptat să fie primul pas în procesul de curățare. Produsele obișnuite de curățare includ:

Igienizare

Igienizarea înseamnă reducerea cantității de microorganisme precum bacterii, viruși și ciuperci de pe o suprafață după ce aceasta a fost curățată. Produsul utilizat trebuie să reducă numărul de bacterii la nivelul considerat sigur de standardele de sănătate publică. Pentru a îndeplini cerințele CDC, substanțele chimice igienizante trebuie să omoare 99,999% din bacteriile testate în mai puțin de 30 de secunde.

Deși igienizarea reduce creșterea bacteriilor dăunătoare, nu ucide toți virușii de pe o suprafață. Igienizarea este menită să fie folosită ca măsură preventivă și este o practică extrem de importantă în restaurante, școli, birouri corporative și spitale. Fiecare suprafață care vine în contact cu alimentele trebuie igienizată în mod regulat, adesea de mai multe ori pe zi.

Dezinfectare vs igienizare

Diferența dintre igienizare și dezinfectare se bazează pe cantitatea de bacterii pe care fiecare proces o elimină. Deși igienizarea este menită să omoare majoritatea germenilor, nu poate face afirmații antivirale. Dezinfectarea este mai puternică decât igienizarea și poate ucide aproape 100% din bacterii, viruși și ciuperci, vizând în același timp Microorganisme specifice purtătoare de boli, cum ar fi virusul gripal, norovirusul și coronavirusul.

Dezinfectarea

A dezinfecta înseamnă a ucide anumiți viruși și agenți patogeni de pe o suprafață folosind un dezinfectant. Acești agenți de curățare trebuie să omoare 99,999% dintre bacteriile, virușii și ciupercile infecțioase într-o perioadă de 5-10 minute. Se recomandă dezinfectarea suprafețelor atinse frecvent. Băile ar trebui să fie întotdeauna dezinfectate din cauza agenților patogeni pe care îi pot găzdui suprafețele care pot duce la răspândirea bolilor. Dezinfectanții obișnuiți includ:

Diferența dintre sterilizare și dezinfectare

Deși termenii sunt folosiți interschimbabil, există diferențe între dezinfectare și sterilizare. Dezinfectarea elimină aproape 100% dintre virușii și bacteriile de pe suprafețe, în timp ce sterilizarea va ucide toți virușii, bacteriile, ciupercile și sporii bacterieni de pe un articol.

În timp ce dezinfectarea este utilă în majoritatea situațiilor și pe suprafețele atinse în mod regulat, sterilizarea este de obicei rezervată doar instrumentelor utilizate în instituțiile medicale și în spitale.

Unitățile de asistență medicală depind în mare măsură de sterilizarea alimentelor, medicamentelor și echipamentelor pentru a preveni infecțiile în răni și răspândirea bolilor de la pacient la pacient. Câteva metode pot fi utilizate pentru sterilizare:

  • sterilizarea prin caldură
  • iradierea cu raze UV sau raze ionizante
  • filtrarea prin filtre bacteriologice care reţin bacteriile din lichidele ce nu pot fi supuse temperaturilor ridicate
  • sterilizarea chimică

Numărul de bacterii va scădea pe măsură ce progresați de la curățare la dezinfectare, până la eradicarea completă cu sterilizarea.

Informațiile practice din experiența noastră sunt cel mai bun instrument pentru a vă ajuta să găsiți rezolvarea provocărilor cu care vă confruntați.

Au apărut întrebări?

Info

Toată informația publicată pe site-ul www.toreco.md, inclusiv prețurile produselor, poartă caracter informational și nici într-un caz nu este o ofertă publică, definită de dispozițiile articolelor 681 și 805 ale Codului civil al R.M. Nr. 1107 din 06.06.2002. Pentru mai multe informații cu privire la stocuri și costul produselor, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon: +373 22 829629. Parametrii și componența produsului pot fi modificate de producător fără preîntâmpinare.

Testare Gratuită

Garantăm că vă puteți baza pe experiența TORECO pentru a vă ameliora toate dificultățile legate de: cheltuielile sporite, produse de curațare ineficiente etc. Noi avem soluții, iar ceea ce ne rămâne de făcut este să identificăm problemele reale cu care vă confruntați și să vă oferim posibilitea să testați gratuit produsele noastre vs alte produse.

Instalare Gratuită

Ne dorim ca instalarea (montarea) echipamentelor (dispenserelor) să fie o experiență cât mai plăcută pentru toți clienții noștri. Așa dar, asigurăm GRATUIT disponibilitatea echipei noastre de suport. Serviciul de instalare GRATUITĂ este valabil doar în momentul achiziției directe de la TORECO SRL.

Livrare Gratuită

PERSOANE JURIDICE: Produsele aflate în stoc vor ajunge la client în termen de 24-48 ore de la efectuarea comenzii. Serviciul este GRATUIT pe întreg teritoriul Republicii. // PERSOANE FIZICE: Pentru comenzi de la 500 lei Livrarea este GRATUITĂ în raza orașului Chișinău.