Știai că studiile recent realizate în bucătării au arătat că pe un burete de vase există 362 tipuri de bacterii? Adică aproximativ 82 miliarde bacterii pe cm2.
Bureții sunt un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor deoarece sunt mereu uzi și intră în contact cu resturi de mâncare. Cu cât păstrezi mai mult timp un burete de vase, crește semnificativ riscul de infecție cu E.coli sau salmonella.
Tipuri de bureți
Există foarte multe tipuri de bureți din care poți alege în funcție de nevoile tale. Testează-i pe toți, alege-i pe cei care îți plac cel mai mult:
1. Bureții canelați și necanelați. Buretele canelat este prevăzut cu canelură pentru protecția unghiilor, foarte utilă la spălarea vaselor. Iar cel necanelat nu are această protecție.
2. Bureții pe culori diferite. O diversitate de culori. Îți recomandăm să folosești accesoriile de curățenie pe coduri de culoare. Astfel, vei evita contaminarea unei suprafețe. De exemplu, poți folosi accesoriile roșii/roz pentru baie, cele verzi pentru bucătărie, cele albastre pentru holuri și cele galbene pentru birou. Același principiu îl poți aplica și la bureți.
Îți recomandăm să folosești bureții de mai jos, sunt canelați și în plus, ai de unde alege.
3. Bureții în funcție de suprafață. Buretele este prevăzut cu o parte abrazivă pentru curățare și o parte mai moale, pentru suprafețe sensibile. Însă, există și bureți pentru curățări dificile, murdării întărite sau bureți pentru suprafețe delicate precum teflonul, sticla. Acești bureți te vor ajuta să cureți mai ușor suprafața, fără a o zgâria.
4. Bureții în diverse dimensiuni. Cu cât un burete este mai mare, cu atât cureți mai bine un pahar sau o suprafață întinsă.
Durata de viață a unui burete de bucătărie
Specialiștii spun că un burete de bucătărie ar trebui schimbat la maxim 2-3 săptămâni. Mai mult decât atât, în funcție de cât de des îl folosești, unii specialiști recomandă să îl schimbi o dată pe săptămână. Ia decizia corectă în funcție de stilul tău de alimentație, cât de des gătești și dacă, în general, speli manual vasele. Sănătatea ta și a familiei tale este cea mai importantă.
Dacă păstrezi buretele de vase timp de 2-3 săptămâni, îți recomandăm:
1. Să îl cureți foarte bine după fiecare utilizare.
2. Să îl storci foarte bine și să îl lași la uscat. Dacă rămâne umed, noi bacterii se pot înmulți în interiorul buretului la fiecare 20 minute.
3. Să îl dezinfectezi. Îți recomandăm ca la fiecare 2-3 spălări vase să dezinfectezi buretele. Poți lăsa buretele pentru 15 minute în apă cu dezinfectant sau dezinfectant. După, îl clătești bine cu apă, îl storci și îl lași la uscat.
Dezinfectarea periodică a buretelui nu prelungește viața acestuia mai mult decât perioada recomandată. Dacă buretele începe să capete miros, e semn că trebuie schimbat urgent.
Soluții pentru dezinfectarea bureților:
Sfat: Dezinfectează în acest mod și chiuveta, alege un dezinfectant care îți place și folosește-l cu încredere. Poate fi unul din cei menționați anterior. Nu uita că în chiuvetă ajung resturi de mâncare, coji de ouă, aici speli alimentele crude, carnea, speli vase pe care au stat alimentele crude, lactate, etc
Un stil de viață sănătos, îngrijit, curat, înseamnă și atenția la aceste mici detalii. Poți cumpără toate produsele necesare pentru a avea o bucătărie curată de pe magazinul nostru online – www.toreco.md