Te-ai gândit că îți poți fertiliza grădina sau plantele de apartament cu resturile alimentare? Află cum poți să faci compost la tine acasă și să produci mai puțin gunoi.
Compostul este un îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale. Deșeurile provenite din activitățile casnice și cele de grădinărit pot fi reciclate cu ajutorul compostării, o metodă ușor de aplicat și necostisitoare.
Cum transformăm Bokashi în sol?
Pe scurt, cum transformăm baza de compost Bokashi în sol, cât durează acest proces și la ce trebuie să atragem atenția în timpul compostării. Întâi de toate, vom aminti despre cele trei beneficii principale ale compostării Bokashi:
După ce au fermentat în coșul de compostare Bokashi, resturile își pierd o pătrime din volum, ceea ce ne asigură o gestionare eficientă a deșeurilor organice.
Prin compostarea în intrerior, obținem lichidul Bokashi – o soluție de desfundare a țevilor care nu conține chimicale. Diluat cu apă, acest lichid este un fertilizant natural pentru plante și culturi agricole.
Ultimul beneficu al compostării Bokashi, dar nu și cel din urmă este, bineînțeles, compostul, bogat în substanțe hrănitoare pentru sol.
Totul începe în coșul de compostare
Adună resturile alimentare de peste zi și pune-le în compostorul Bokashi Organko. Tot ce trebuie să faci pentru ca procesul să meargă strună este să presori tărâțe Bokashi peste fiecare strat de deșeuri organice și să scurgi lichidul Bokashi o dată la 3-5 zile, pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute.
Atunci când coșul s-a umplut, închide-l ermetic și nu mai umbla la el timp de două săptâmâni, pentru ca fermentarea să continue în mod firesc. Microorganismele eficiente, care se găsesc în târâțele Bokashi, vor avea grijă ca procesele chimice specifice să deruleze conform planului. La 14 zile de la sigilarea coșului, vei obține o bază de compost Bokashi extrem de benefică pentru grădina ta.
Amestecă baza de compost cu solul din grădina ta
După ce a fermentat timp de două săptămâni în coșul Bokashi Organko, pre-compostul e gata să fie amestecat cu sol. Stratul de sol trebuiue să acopere complet masa fermentată. Pentru a preveni intruziunea oxigenului în procesul de descompunere, dar și pentru a împiedica animalele să dezgroape deșeurile, recomandăm să îngropați pre-compostul la o adâncime de cel puțin 25-30cm. În aproximativ două luni, masa Bokashi ar trebui să se descompună în totalitate în pământ. Așa am obținut compostul, care poate fi împrăștiat atât la plantele din grădină cât și la cele de cameră. În principiu, nu e neapărat ca resturile fermentate să fie descompuse în întregime pentru a putea sădi fructele sau legumele dorite. Putem planta peste ele deja în 14 zile după ce au fost îngropate și acoperite bine cu sol. Fermentarea va continua până la dezintegrarea completă a acestora. Chiar și peste o lună, s-ar putea să recunoașteți o parte din deșeurile îngropate. De asemenea, țineți cont că vara procesul de descompunere are loc mult mai rapid decât în perioadele reci, din cauza că temperaturile joase încetinesc procesul.
Compostul nu reprezintă doar o unealtă pentru un trai sustenabil și un bine adus planetei, ci și un proces natural care te poate învăța multe despre răbdare și ideea de transformare a reziduurilor în ceva hrănitor.